Affiches
Er komen enkele affiches voor op zijn schilderijen die in werkelijkheid niet op de strandhuisjes stonden. Die heeft hij aangebracht om de compositie te verbeteren en om het geheel qua kleur evenwichtiger te maken. Maar ook omdat hij het affiche mooi vindt zoals het affiche van het sigarettenmerk Gitanes dat voorkomt op het gelijknamige schilderij. ,,Het is een mooi logo, die Spaanse dame in een rookwolk. Als ik het affiche er niet op had geschilderd, werd de zijkant van het strandhuisje een saai en doods vlak.”
Minder details
Behalve dat zijn schilderijen harmonieuzer en lichter zijn geworden, zijn ze ook leger en minder gedetailleerd. Van der Ploeg heeft zich meer toegelegd op de kunst van het weglaten. ,,Vroeger werkte ik meer details uit. Schilderde ik het strand, dan schilderde ik bij wijze van spreken ieder zandkorreltje. Nu doe ik dat niet meer en probeer ik eerder de illusie van zand weer te geven. Een goede vriend van me, die inmiddels is overleden, zei tegen me: ‘Alleen wolken overdrijven.’ Dat was een manier om te zeggen: Peter pas op ga niet overdrijven, ga geen dingen weergeven die er niet toe doen.”
Mensen komen nu minder vaak voor en spelen niet meer zo’n prominente rol als voorheen. Toch is er volgens Van der Ploeg altijd iemand in zijn werk aanwezig ook al zie je hem niet. Dat is de kijker. Op het schilderij Negen gedachten staan slechts acht mensen. De negende gedachte is van de toeschouwer.
Van der Ploeg vindt dat hij nu zijn eigen weg heeft gevonden. Zijn werk staat niet langer onder invloed van Willink en Pyke Koch zoals in zijn vroege schilderijen. ,,Mensen herkennen mijn werk altijd als een echte Van der Ploeg. Dat betekent dat ik een eigen signatuur heb ontwikkeld.”
Bron: Friesch Dagblad